Ammoniation on the quality of tropical grasses: a review

Francisco Naysson de Sousa Santos, Maria Socorro de Souza Carneiro, Ricardo Alves de Araújo, Clésio dos Santos Costa, Luíza de Nazaré Carneiro da Silva, Ivone Rodrigues da Silva, Ronaldo de Oliveira Sales, Juliana dos Santos Rodrigues Barbosa, Giovanne Oliveira Costa Sousa

Resumo


Elevation of forage nutritional value is possible through treatments that can be biological, physical and chemical. The chemical treatment of roughage with low nutritive value allows to improve the digestibility of cellulose and hemicellulose, due to the expansion of the cellulose molecules. The positive results of the ammonization process are evidenced by the increase of the crude protein content and reduction of the fibrous compounds of the treated material.


Palavras-chave


ammonia; digestibility; neutral detergent fiber

Referências


ALFAYA, H.; SUÑÉ, L.N.P.; SIQUEIRA, C.M.G.; SILVA, D, J. S.; SILVA, J. B.; PEDERZOLLI, E. M.; LÜEDER, W, E. Efeito da amonização com uréia sobre os parâmetros de qualidade do feno do capim-Annoni 2 (Eragrotis plana Nees). Revista Brasileira de Zootecnia, v.31, n.2, p.842-851, 2002.

BALGEES, A., ELMNAN, A., FADEL ELSEED, A.M.A., SALIH, A.M. Effect of ammonia and urea treatments on the chemical composition and rumen degradability of bagasse. Animal Scientific Research. n.3, 1359–1362, 2007.

BANZATO, A. D.; KRONKA, S. N. Experimentação agrícola. Jaboticabal: FUNEP, 1989. 247p

BERGER, L. L., FAHEY JR., G. C., BOURQUIM, L. O. Modification of forage quality after harvest. In: FAHEY JR. G.C. et al. (Ed.). Forage quality, evaluation e utilization. Madison: American Society of Agronomy. p.922-966, 1994.

BEZERRA, H. F. C.; SANTOS, E. M.; OLIVEIRA, J. S.; PINHO, R. M. A.; PEREZZO, A. F.; SILVA, A. P. G.; RAMOS, J. P. F.; PEREIRA, G. A. Fenos de capim-buffel amonizados com ureia. Revista Brasileira de Saúde e Produção Animal, v.15, n.3, p.561-569, 2014.

CALIXTO JÚNIOR, M.; JOBIM, C.C.; BRANCO, A.F.; BUMBIERES JÚNIOR, H. Digestibilidade aparente dos nutrientes da dieta contendo feno de grama-estrela (Cynodon nlemfuensis Vanderyst) tratado com uréia. Acta Science Animal Science, v. 29, n. 2, p. 203-208, 2007.

CÂNDIDO, M.J.D.; NEIVA, J.N.M.; PIMENTEL, J.C.M.; VASCONCELOS, V.R.; SAMPAIO, E.M.; NETO, J.M. Avaliação do valor nutritivo do bagaço de cana-de-açúcar amonizado com uréia. Revista Brasileira de Zootecnia. v.28, n.5, p.928-935, 1999

CARDOSO, G.C.; GARCIA, R.; SOUZA, A.L.; PEREIRA, O.G.; ANDRADE, C.M.S.; PIRES, A.J.V.; BERNARDINO, F. S. Desempenho de novilhos Simental alimentados com silagem de sorgo, cana-de-Açúcar e palhada de arroz tratada ou não com amônia anidra. Revista Brasileira de Zootecnia, v.33, n.6, p.2132-2139, 2004.

CARVALHO, G.G. P.; PIRES, A.J.V.; GARCIA, R.; SILVA, R.R.; MENDES, F.B.L.; PINHEIRO, A.A.; SOUZA, D.R. Degradabilidade in situ da matéria seca e da fração fibrosa do bagaço de cana-de-açúcar tratado com ureia. Ciência Animal Brasileira, v. 8, n. 3, p. 447-455, 2007.

DIAS-DA-SILVA, A.A.D.; GUEDES, C.V.M. Variability in the nutritive value of cultivars of wheat, rye and triticale and response to urea treatment Animal Feed Science and Technology., v. 28, n. 1, p. 79-89, 1990.

DOLBERG, F. Progressos na utilização de resíduos de culturas tratadas com uréia-amônia. In: SIMPÓSIO INTERNACIONAL EM RUMINANTES. Lavras, 1992. Anais... Lavras, 1992. p.322- 337.

FADEL, R.; BENEVAL, B.; OLIVEIRA, I.P.; OLIVEIRA, J.D.S. Avaliação de diferentes proporções de água e de uréia sobre a composição bromatológica da palha de arroz. Ciência Animal Brasileira, v. 4, n. 2, p. 101-107, 2003.

FAVORETO, M.G.; DERES, Z.F.; FERNANDES, A.M.; VIEIRA, R.A. ,; FONTES, C.A.A. Avaliação nutricional da grama estrela cv, africana para vacas leiteiras em condições de pastejo. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 37, n. 2, p. 319-327, 2008.

GARCEZ, B.S.; MOREIRA FILHO, M.A.; SILVA, R.N.P.; ALVES, A.A. Influência de tratamentos alcalinos no valor nutritivo de forragens. PUBVET, Londrina, v. 8, n. 2, Ed. 251, Art. 1657, Janeiro, 2014.

GARCIA, R. e PIRES, A.J.V. Tratamento de volumosos de baixa qualidade para utilização na alimentação de ruminantes. In: CONGRESSO NACIONAL DOS ESTUDANTES DE ZOOTECNIA, Viçosa, 1998. Anais...Viçosa: AMEZ, 1998. p. 33-60

GARCIA, R., NEIVA, J.N.M. Utilização da amonização na melhoria da qualidade de volumosos para ruminantes. In: SIMPÓSIO NORDESTINO DE ALIMENTAÇÃO DE RUMINANTES, 5, Salvador, 1994. Anais... Salvador: Sociedade Nordestina de Produção Animal, 1994, p. 41-61.

GESUALDI, A.C.L.S.; SILVA, J.F.C.; VASQUEZ, H.M.; ERBESDOBLER, E.A. Efeito da amonização sobre a composição, a retenção de nitrogênio e a conservação do bagaço e da ponta de cana-de-açúcar. Revista Brasileira de Zootecnia., 30(2):508-517, 2001.

GOBBI, K.F.; GARCIA, R.; GARCEZ NETO, A.F.; PEREIRA, O.G.; BERNARDINO, F.S.; ROCHA, F.C. Composição química e digestibilidade in vitro do feno de Brachiaria decumbens Stapf. tratado com uréia. Revista Brasileira de Zootecnia, v.34, n.3, p.720-725, 2005

GOMES, J.A.F.; LEITE, E.R.; CAVALCANTE, A.C.R.; CÂNDIDO, M.J.D.; LEMPP, B.; BOMFIM, M.A. D. Resíduo agroindustrial da carnaúba como fonte de volumoso para a terminação de ovinos. Pesquisa Agropecuária Brasileira, v.44, n.1, p.58-67, 2009.

GOMIDE, J.A. Composição mineral de gramíneas e leguminosas forrageiras tropicais. In. SIMPÓSIO LATINO AMERICANO SOBRE PESQUISA EM NUTRIÇÃO MINERAL DE RUMINANTES EM PASTAGENS, Belo Horizonte, 1976, p. 20 - 33.

GOTO, M., YOKOE, Y. Ammoniation of barley straw. Effect on cellulose crystallinity and water – holding capacity. Animal Feed Science Technololy., v.58, p.239-247. 1996

MORAIS, L.F. de. Efeitos da amonização sobre o valor nutritivo do feno de capim-Elefante colhido após o florescimento. 2016. 43p. Dissertação (Mestrado em Zootecnia). Instituto de Zootecnia, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Seropédica, RJ, 2016.

OLIVEIRA, H.C.; PIRES, A.J.V.; OLIVEIRA, A.C.; ROCHA NETO, A. L.; MATOS NETO, U.; CARVALHO, G.G.P.; VELOSO, C.M.; OLIVEIRA, U. L. C. Perdas e valor nutritivo da silagem de capim-Tanzânia amonizado com uréia. Archivos de Zootecnia, v. 58, n.222, p 195-202, 2009.

OKAMOTO, M.; MIYAZAKI, H. Particule size reduction of reticulo-ruminal contents in sheep fed rice straw and ammoniated rice straw. Japanese Journal Zootecnia Science, v.61, n. 5, p.424-427, 1990.

PADUA, F. T.; ALMEIDA, J. C. C.; NEPOMUCENO, D. D.; CABRAL NETO, O.; DEMINICIS, B.B. Efeito da dose de uréia e período de tratamento sobre a composição do feno de paspalum notatum. Archivos de Zootecnia, v.60, n.29, p. 57-62, 2011

PERAZZO, A. F.; HOMEN NETO, S. P.; RIBEIRO, O.L.; SANTOS, E.M.; CARVALHO, G.G.P.; OLIVEIRA, J. S.; RODRIGUES, T.C.G.C.; PINHO, R.M.A. Correlações entre consumo, digestibilidade e desempenho com o comportamento ingestivo de cordeiros alimentados com dietas contendo feno de capim-buffel amonizado. Semina: Ciências Agrárias, v. 37, n. 3, p. 1551-1564. 2016.

PEREIRA, J.C.; QUEIROZ, A.C.; MATOSO, J. CASTRO, A.C.G.; OLIVEIRA, D.J. Efeito do tratamento da palha de milho com uréia ou amônia anidra, sobre o consumo de ma¬téria seca e digestibilidade aparente dos nutrientes. Revista Brasileira de Zootecnia, v. 21, n. 2, p. 262-268, 1990.

PEREIRA, E.S.; PIMENTEL, P.G.; DUARTE, L.S.; MIZUBUTI, I.Y.; ARAUJO, G.G.L.; CARNEIRO, M.S.S.; REGADAS FILHO, J.G.L.; MAIA, I.S.G. Determinação das frações proteicas e de carboidratos e estimativa do valor energético de forrageiras e subprodutos da agroindústria produzidos no Nordeste Brasileiro. Semina: Ciências Agrárias, v. 31, n. 4, p. 1079-1094, 2010.

PIRES, A.J.V. Bagaço de cana-de-açúcar tratado com amônia anidra e, ou, sulfeto de sódio para novilhas em crescimento. 2000. 65p. Tese (Doutorado em Zootecnia) - Universidade Federal de Viçosa, Viçosa.

REIS, R.A.; BASSO, F.C.; ROTH, A.P.T.P. Fenação. In: REIS, R. A.; BERNARDES, T. F.; SIQUEIRA, G. R. Forragicultura: Ciência, Tecnologia e Gestão dos Recursos Forrageiros. 1. ed. Jaboticabal: UNESP, 2014. v. 1, cap. 30, p. 457-473.

REIS, R.A.; RODRIGUES, L.R.A, PEREIRA, J.R.A.; RUGGIERI, A.C. Composição Química e Digestibilidade de Fenos Tratados com Amônia Anidra ou uréia. Revista Brasileira de Zootecnia, n. 30(3), p. 666-673, 2001, Viçosa.

REIS, R.A.; RODRIGUES, L.R.A. Avaliação da qualidade da forragem do capim-elefante cv. Taiwan A148 colhido após o florescimento e submetido a amonização. Archivos de Veterinária, v.7, n.2, p. 151-159, 1991.

ROCHA, F.C.; GARCIA, R.; FREITA, A.W.P.; BERNARDINO, S. F.; ROCHA, C.G. Amonização sobre a composição química e digestibilidade da silagem de capim-elefante. Revista Ceres, Viçosa, n.53, p. 228-233, 2006.

ROSA, B.; FADEL, R. Uso de amônia anidra e de ureia para melhorar o valor alimentício de forragens conservadas. In: SIMPÓSIO SOBRE PRODUÇÃO E UTILIZAÇÃO DE FORRAGENS CONSERVADAS, 2001, Maringá. Anais... Maringá: UEM/CCA/DZO, 2001. p.41-63.

ROTH, M.T.P. Avaliação da amonização de fenos de resíduo de pós-colheita de sementes de brachiaria brizantha, c.v. Marandu. 2008. 78p. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) – “Universidade Estadual Paulista Julio de Mesquita Filho’’, São Paulo.

SANTANA, F.S. Valor nutricional do capim-elefante submetido a níveis de uréia e tempos de amonização. 51p. Dissertação (Mestrado em Agroecossistemas) -Universidade Federal de Sergipe, São Cristóvão, 2010.

SCHMIDT, P.; WESCHSLER, F.S.; VARGAS JUNIOR, F.M.; ROSSI, P. Valor nutritivo do feno de braquiária amonizado com uréia ou inoculado com Pleurotus ostreatus. Revista Brasileira de Zootecnia. v.32 n.6 Viçosa Nov./Dec. 2003.

SOUZA, O.; LAGES, A.M.G.; SOUZA, M.T.C. et al. Custo do tratamento químico de resíduos agrícolas com solução de ureia na alimentação de ruminantes. Pubvet, Londrina, V. 2, N. 48, Art. 464, Dezembro, 2008.

SUNDSTOL, F., COXWORTH, E.M. 1984. Ammonia treatment. In: SUNDSTOL, F., OWEN, E. (Eds.) Straw and others fibrous by-products as feed. Elsevier Press. p.196-247.

TONUCCI, R. G. Valor nutritivo do feno de capim-Tifton 85 amonizado com ureia. 41p. Dissertação (Mestrado Produção Animal) Programa de Pós-Graduação em Zootecnia, Universidade Federal de Viçosa, UFV, 2006.

VADIVELOO, J.; FADEL, J.G. The response of rice straw varieties to urea treatment. Animal Feed Science and Technology v. 151 p. 291–298, 2009.

VAN SOEST, P.J. Nutritional ecology of the ruminant. New York: Cornell University Press, 476p, 1994.

WITTE, C. P. Urea metabolism in plants. Plant Science, v. 180, n. 3, p. 431− 438, 2011.

ZANINE, A.M.; SANTOS, E.D.; PEREIRA, O.G. Efeito de níveis de uréia sobre o valor nutricional do feno de capim-Tanzânia. Semina: Ciências Agrárias, v. 28, n. 2, p. 333-340, 2007.


Texto completo: PDF

Apontamentos

  • Não há apontamentos.

Comentários sobre o artigo

Visualizar todos os comentários


 


 

 

Counters
Visitas