Mortadella formulations using poultry breasts with White Striping and Wooden Breast

Jair Rodrigues de Oliveira, Sabrina Tolotti Fraga Teixeira, Rafael Levandowski, Luciana Ruschel dos Santos, Elci Lotar Dickel

Resumo


Were prepared mortadella formulations using poultry breasts with White Stripping and Wooden Breast in order to use this raw material. The mortadellas were formulated with 25%, 50%, 75% and 100% of breasts with WS or WB and without alterations (WA). Were performed a microbiological evaluation, centesimal composition (protein, moisture, lipids and ashes), pH and Eber reaction of mortadella formulated at 30 and 60 days post processing. The results showed that the manufactured products were in accordance with Technical Regulation of Identity and Quality – RTIQ for mortadella, established by Brazilian legislation. The sensorial analysis indicated that there was no significant difference (p>0.05) among the formulated mortadella. These results show that poultry breasts with White Stripping and Wooden Breast can be used in emulsified products such as mortadella.

 


Palavras-chave


Emulsified meat products, physicochemical analysis, sensory analysis.

Referências


AOAC. Official Methods of Analysis. Microbiological Methods, 2012.

BERAQUET, N. Influência de fatores ante e post mortem na qualidade da carne de aves. Rev. Bras. de Ciência Avícola, n.1, p.155-166,1999.

BRASIL. Decreto-lei nº. 30.691, de 29 de março 1952. Estabelece Regulamento da Inspeção Industrial e Sanitária de Produtos de Origem-Animal (RIISPOA).

BRASIL. Portaria nº 210, de novembro de 1998. Regulamento técnico da inspeção tecnológica e higiênico sanitária de carnes de aves. Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento, Brasília, 1998. Publicado no Diário Oficial da União de 26/11/1998, Seção 1, p.226.

BRASIL. Instrução Normativa nº 20. Métodos físico-químicos para controle de produtos cárneos e seus ingredientes – sal e salmoura. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, Brasília, 21 de julho de 1999.

BRASIL. Instrução Normativa nº 4, de 31 de março de 2000. Regulamento Técnico de Identidade e Qualidade de mortadela. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, Brasília, 2000.

BRASIL. Resolução da Diretoria Colegiada nº 12, de 02 de janeiro de 2001. Regulamento Técnico sobre Padrões Microbiológicos para Alimentos. Agência Nacional de Vigilância Sanitária, Brasília, 2001.

BRASIL. Instrução Normativa nº 62, de 26 de agosto de 2003. Regulamento Técnico para Análises Microbiológicas para Controle de Produtos de Origem Animal e Água. Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, Brasília, 2003.

BRASIL. Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (EMBRAPA). Disponível em: . Acesso em: 07 jul. 2016.

CUNHA, A. D. Elaboração do padrão de identidade e qualidade de embutido defumado a base de carne de frango “Quitute”. 2011. 60 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso Superior de Tecnologia de Alimentos)- Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Rio Grande do Sul, Bento Gonçalves, 2011.

KUTTAPPAN, V. A.; BREWER, V. B.; CLARK, F. D.; MCKEE, S. R.; MEULLENET, J. F.C.; EMMERT, J. L.; OWENS, M. C. Effect of white striping on the histological and meat quality characteristics of broiler fillets. Poultry Science, v. 88, n. 447, (Abstr.), 2009.

KUTTAPPAN, V. A.; LEE, Y. S.; ERF, G. F.; MEULLENET, J. F.C.; McKEE, S. R.; OWENS, C. M. Consumer acceptance of visual appearance of broiler breast meat with varying degrees of white striping. Poultry Science, v. 91, n. 5, p. 1240-1247, jan. 2012.

MUDADAL, S.; BABINI, E.; CAVANI, C.; PETRACCI, M. Quantity and functionality of protein fractions in chicken breast fillets affected by white striping. Poultry Science, v. 93, p. 2108-2116, maio 2014a.

PETRACCI, M.; MUDALAL, S.; BONFIBLIO, A.; CAVANI, C. Occurrence of white striping under commercial conditions and its impact on breast meat quality in broiler chickens. Poultry Science, v. 92, n. 6, p. 1670-1675, fev. 2013.

PETRACCI, M.; MUDALAL, S.; BABINI, E.; CAVANI, C. Effect of White striping on chemical composition and nutritional value of chicken breast meat. Italian Journal of Animal Science, v. 13, p. 179-183, jan. 2014.

SIHVO, H.K.; IMMONEN, K.; PUOLANNE, E. Myodegeneration with fibrosis and regeneration in the Pectoralis major muscle of broilers. Veterinary Pathology, v. 51, n.3, p. 619-623, 2014.

TEIXEIRA, S. T. F. Estudo anátomo-patológico do músculo Pectoralis major de frangos de corte acometidos com White Striping e Wooden Breast. 2015. 69 f. Dissertação (Mestrado em Bioexperimentação)- Universidade de Passo Fundo, Passo Fundo, 2015.

TEDESCO, D. C.; SCHNEIDER, T. Atributos de qualidade de carne em peitos de frango com alterações White Striping ou Wooden Breast. 2016. 32 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Curso de Engenharia de Alimentos)- Universidade de Passo Fundo, Passo Fundo, 2016.

ZANETTI, M. A.; TEDESCO, D. C.; SCHNEIDER, T.; TEIXEIRA, S. T. F.; DAROIT, L.; PILOTTO, F.; DICKEL, E. L.; 4; SANTOS, S. P.; SANTOS, L.R. Economic losses associated with Wooden Breast and White Striping in broilers. Semina: Ciências Agrárias, v.39, n.2, p. 887-892, 2018.


Texto completo: PDF

Apontamentos

  • Não há apontamentos.


 


 

 

Counters
Visitas