Parasitological analysis of vegetables in a community garden in Teresina

Alessandra Silva Feitosa, Ana Izabel Sousa Miranda, Erik Damasceno de Sena Lima, Lícia de Sousa Gonçalves, Fernando Luiz Lima de Oliveira

Resumo


Vegetables are important for public health, as they may contain protozoan cysts, eggs and larvae of helminths, serving as an important channel for the transmission of enteroparasitosis. Objective: This study aimed to investigate the presence of enteroparasites in some vegetables grown in the community garden. Prince Geovane, in the East Zone of Teresina, Piauí. Method: Ten parts of each plant were collected and analyzed by the methods of Hoffmann and Modified Ritchie, to verify protozoan cysts, eggs and larvae of helminths. Results: In material analyzed by the Ritchie method, as parasite forms were found in 3 of them, as well as in 8 analyzed by the modified Hoffmann method. Conclusion: The result revealed weaknesses in the control of contaminating factors of vegetables, requiring corrective interventions.



Palavras-chave


Parasitic diseases. Vegetables. Lettuce. Coriandrum. Brassica

Referências


BORGES, SAMUEL DA LUZ et al. Frequência e diversidade de enteroparasitos veiculados por hortaliças comercializadas na cidade de Belém-PA e sua relação com a sazonalidade climática. 2010. Dissertação de Mestrado. Universidade Federal do Pará.

DUFLOTH, DANIELA BARROS et al. Pesquisa sobre a contaminação de hortaliças por ovos e larvas de nematódeos e cistos de protozoários como método de estudo. Revista de Patologia Tropical, v. 42, n. 4, 2013.

ESTEVES, F.A.M.; FIGUEIRÔA, E.O. Detecção de enteroparasitas em hortaliças comercializadas em feiras livres do município de caruaru (PE). Revista Baiana de Saúde Pública. Bahia, v.33, n.2, p. 38-47, jun. 2009.

FALAVIGNA, L.M.; FREITAS, C.B.R.F.; MELO, G.C.; NISHI, L.; ARAUJO, S.M.; FALAVIGNA-GUILHERME, A.L. Qualidade de hortaliças comercializadas no noroeste do Paraná, Brasil. RevistaParasitolLatinoam, v. 60, p. 144-149, 2005.

GREGORIO D.S; MORAIS G.F.A; NASSIF J.M.et al. Estudo da contaminação por parasitas em hortaliças da região leste de São Paulo. Science in health, v.3(2), p.96-103, maio/ago 2012.

JAIME, PATRICIA CONSTANTE et al. Fatores associados ao consumo de frutas e hortaliças no Brasil, 2006. Revista de Saúde Pública, v. 43, n. suppl 2, p. 57-64, 2009.

ROCHA, RICARDO EIRAS MOREIRA DA et al. Avaliação de biossólido de águas servidas domiciliares como adubo em couve. Pesq. Agropec. Bras. [online]. 2003, vol.38, n.12, pp.1435-1441. ISSN 0100-204X. http://dx.doi.org/10.1590/S0100-204X2003001200010.

MONTANHER, CAMILA CANASSA; CORADIN, DANIELLI C.; FONTOURA-DA-SILVA, SÉRGIO EDUARDO. Avaliação parasitológica em alfaces (Lactuca sativa) comercializadas em restaurantes self-service por quilo, da cidade de Curitiba, Paraná, Brasil. Estud. Biol, v. 29, n. 6, p. 63-71, 2007.

MORAIS, A.A. de. Avaliação de enteroparasitos em coentro (Coriandrum sativum L) na feira central de Campina Grande-PB. 2011. 15f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Farmácia). Universidade Estadual da Paraíba, Campina Grande, 2011. Perfil parasitológico do cheiro verde comercializado em feiras livres de Imperatriz, MA. Oliveira et al (2016).

OLIVEIRA, DARLAN MORAIS et al. Perfil parasitológico do cheiro verde comercializado em feiras livres de Imperatriz - MA. Biota Amazônia (Biote Amazonie, Biota Amazonia, Amazonian Biota), v. 6, n. 2, p. 123-126, 2016.

SANTOS, N.M.; SALES, E.M.; SANTOS, A.B.; DAMASCENO, K.A.; THÉ, T.S. Avaliação parasitológica de hortaliças comercializadas em supermercados e feiras livres no município de Salvador/BA. Ver. Ciências Médicas e Biológicas v. 8, p. 146-152, 2009.

SILVA, CELIANE GOMES MAIA DA; ANDRADE, SAMARA ALVACHIAN CARDOSO; STAMFORD, TÂNIA LÚCIA Montenegro. Ocorrência de Cryptosporidium spp. e outros parasitas em hortaliças consumidas in natura, no Recife. Ciência & Saúde Coletiva, v. 10, p. 63-69, 2005.

SIMÕES, MARISE et al. Hygienic-sanitary conditions of vegetables and irrigation water from kitchen gardens in the municipality of Campinas, SP. Brazilian Journal of Microbiology, v. 32, n. 4, p. 331-333, 2001.

TAKAYANAGUI, O.M. et al. Análise da cadeia de produção de verduras em Ribeirão Preto, SP. Rev. da Soc. Bras.de Med. Trop., v. 39, n. 2, p. 224-226, 2006.


Texto completo: PDF

Apontamentos

  • Não há apontamentos.


 


 

 

Counters
Visitas